...

Naša

zgodba

Čas branja: 5 minut

Naj se vam na hitro predstavim predstavim. Moje ime je Ines Knific in že zadnjih 8 let se poklicno ukvarjam s peko sladic. Svojo slaščičarsko pot sem začela v ”običjani” slaščičarni, kjer smo pekli in ustvarjali najrazličnejše torte in ostale sladice ter proizvajali sladoled. Zares sem se veliko naučila in vedno bolj hrepenela po tem, da bi nekoč imela čisto svojo, mini slaščičarno – svoj butik. Takrat sploh nisem razmišljala o peki brez glutena še manj pa, da bi moj lastni butik proizvajal izključno glutenfree izdelke.

In točno to je tisto kar stranke najbolj zanima: kako to, da sem se odločila za glutenfree peko in ali imam tudi sama celiakijo?   

Sama sicer nimam celiakije imamo pa jo v širšem družinskem krogu in prav od tod izvira ideja za glutenfree slaščičarno. Najprej sem v domači kuhinji (prebrisani in pospravljeni bolj kot kadarkoli prej) po naročilu družinskih članov pekla torte brez glutena. Pekla sem za rosjtne dneve, za poroke in za vse druge dogodke – pogoj je bil to, da so stranke družina ali prijatelji. Problem je nastal, ko so na priporočila znancev začeli klicati tudi neznanci. Ker nikakor nisem želela delati na črno in ker sem še vedno bila zaposlena v prej omenjeni slaščičarni, sem takšne ponudbe enostavno zavrnila in se bolj posvečala pripravam na prihajajočega drugega otroka. Med porodniško sem imela več časa in z možem razmišljala o tem, da bi po končani porodniški morda bilo smiselno ”iti na svoje”, ker pa nisva želela odpreti klasične slaščičarne, sva se odločila da poizkusiva z glutenfree butikom. Najela sva prostor v Medvodah in naša zgodba se je ”uradno” začela.

Slika iz Maja 2023 v sveže najetem prostoru, ki ga danes poznate kot Sladki butik Ines – JA! potrebnih je bilo ogromno renovacij 🙂

Brez zapletov pač ne gre

Za prostor v Medvodah sva se odočila, ker se nama je zdelo, da je vsem blizu in ker na tem območju zares ni bilo nobene glutenfree ponudbe. Z renovacijami prostora smo začeli Maja 2023 in planirali otvoritev s 1.9.2023. Dela so lepo napredovala in vse je kazalo, da bomo termin dejansko ujeli. Prvi šok je prišel, ko so Medvode prizadele poplave. Takrat je bilo za nas skoraj ”game over” še preden smo začeli igrat, saj je voda dosegla naš prag, ki pa ga na srečo ni prestopila. To sem razumela kot nek znak, da je to kar delamo prav in da ”mi je namenjeno” – vem ja, zelo klišejsko. Vse je torej potekalo super – kje je zaplet? En teden pred odprtjem sem si zlomila stopalo in takoj je posatlo jasno, da bomo otvoritev morali prestaviti. Vse je bilo pripravljeno samo moje noge so bile na 50%. Kljub temu sva z Rokom iskala opcijo, kako čimprej začeti s prodajo. Kot naročeno se je pojavila …

Debut, Glutenfree expo 2023

Septembra se je v Radovljici odvijal glutenfree sejem in to je bila idealna priložnost, da predstavimo svoje izdelke. Odziv strank naju je zelo presenetil, saj so izdelki pošli v eni uri. To mi je dalo motivacijo, da preiskusim nove recepte in skušam dostaviti sladice, ki bodo kljub temu, da so 100% brez glutena enako okusne kot tiste, ki gluten vsebujejo. Prav tako pa sem že takoj na začetku želela doseči, da so cene naših zdelkov enake ”navadnim”.

Prva zaposlitev in širitev

Po zelo uspešni predstavitvi na glutenfree sejmu smo z Oktobrom končno imeli otvoritev butika v Medvodah. Strankam so bili naši izdelki zelo všeč in naročila so se kopičila hiterje kot sem pričakovala. Potrebovala sem pomoč! Novembra smo tako zaposlili našo prvo sodelavko in odločili smo se, da našo ponudbo povečamo in razširmo izven okvirja (to je takrat za nas pomenilo izven zidov naše prodajalne). S skupnimi močmi smo razvijali sladice brez glutena in hkrati najboljše glutenfree piškote v Sloveniji, ki smo jih kmalu začeli prodajati tudi trgovcem. Povezali smo se s kmetijskimi zadrugami in manjšimi trgovinami in začeli aktivno uresničevati našo vizijo o širitvi. Kmalu sem spoznala, da Slovenski trg potrebuje več kot odlične piškote in sladice – potrebuje surovine za peko in nasploh VSE glutenfree izdleke, ki niso umetni in absurdno dragi. Daleč najdražja in umetna se mi je zdela moka (osnovno živilo za 6€/kg!) zato smo se odločili, da naredimo ”veliki test” mok brez glutena in najdemo takšno, ki nam bo 100% ustrezala. Priznam, ni šlo preveč hitro… Vseeno pa smo februarja 2024 imeli jasno sliko kaj želimo in tako ustvarili svojo mešanico moke brez glutena, ki smo jo želeli ponuditi tudi vsem domačim pekom. S tem se je pojavila potreba po lastni spletni trgovini, ki smo jo hitro izdelali in v katero še danes pridno dodajamo nove izdelke.

Širitev prozvodnje & trgovina v Ljubljani

 Slaščičarna je delala s polno paro, spletna stran je počasi dobivala današnjo obliko in naše izdelke smo dostavljali v vedno več zadrug in trgovin. Moj butik sploh ni bil več butik! Obrat v Medvodah je pokal po šivih in dosegli smo svojo maksimalno kapaciteto. Čas je bil za širitev. V maju 2024 smo najeli nov prostor v Škofji Loki, ki mu danes rečemo kar ”fabrka”. Novih 120m² delovnih površin nam je omogočilo, da še dodatno povečamo proizvodnjo in začnemo razvijati sub-brande, kot sta Ines freeze in Ines professional. Vse bolj sem se začela nagibati k B2B poslovnemu modelu, nikakor pa nisem želela, da bi na cedilu pustila vas – naše zveste stranke.

Lagala bi če napišem, da že od samega začetka nisem sanjala o butiku sredi Ljubljane …

Žal se nam to zaradi vrtoglavih najemnin nikakor ni izšlo. Ker nisem želela dvigati cen izdelkov sem to idejo opustila. No, tako sem vsaj mislila dokler se nam ni ponudila možnost predstavitve naših izdelkov na tržnici v BTCju. Na povabilo k projektu diši po domače smo se z vesleljem odzvali in predstavili naše izdelke. Odziv je bil precejšen in ”vajb” tržnice me je naravnost očaral. Rok je že naslednji dan najel prostor, ki je konec avgusta 2024 začel delovati kot Sladki butik Ines – Poslovalnica BTC. In to je na kratko naša zgodba o tem kako smo v enem letu prišli od ideje o butiku do mini glutenfree proizvodnje.

Izgled prenovljenega butika v Medvodah (2024)
Naš pop-up shop v BTCju (2024)