Naša
zgodba
Čas branja: 5 minut
Naj se vam na hitro predstavim predstavim. Moje ime je Ines Knific in že zadnjih 8 let se poklicno ukvarjam s peko sladic. Svojo slaščičarsko pot sem začela v ”običjani” slaščičarni, kjer smo pekli in ustvarjali najrazličnejše torte in ostale sladice ter proizvajali sladoled. Zares sem se veliko naučila in vedno bolj hrepenela po tem, da bi nekoč imela čisto svojo, mini slaščičarno – svoj butik. Takrat sploh nisem razmišljala o peki brez glutena še manj pa, da bi moj lastni butik proizvajal izključno glutenfree izdelke.
In točno to je tisto kar stranke najbolj zanima: kako to, da sem se odločila za glutenfree peko in ali imam tudi sama celiakijo?
Sama sicer nimam celiakije imamo pa jo v širšem družinskem krogu in prav od tod izvira ideja za glutenfree slaščičarno. Najprej sem v domači kuhinji (prebrisani in pospravljeni bolj kot kadarkoli prej) po naročilu družinskih članov pekla torte brez glutena. Pekla sem za rosjtne dneve, za poroke in za vse druge dogodke – pogoj je bil to, da so stranke družina ali prijatelji. Problem je nastal, ko so na priporočila znancev začeli klicati tudi neznanci. Ker nikakor nisem želela delati na črno in ker sem še vedno bila zaposlena v prej omenjeni slaščičarni, sem takšne ponudbe enostavno zavrnila in se bolj posvečala pripravam na prihajajočega drugega otroka. Med porodniško sem imela več časa in z možem razmišljala o tem, da bi po končani porodniški morda bilo smiselno ”iti na svoje”, ker pa nisva želela odpreti klasične slaščičarne, sva se odločila da poizkusiva z glutenfree butikom. Najela sva prostor v Medvodah in naša zgodba se je ”uradno” začela.
Brez zapletov pač ne gre
Debut, Glutenfree expo 2023
Prva zaposlitev in širitev
Širitev prozvodnje & trgovina v Ljubljani
Slaščičarna je delala s polno paro, spletna stran je počasi dobivala današnjo obliko in naše izdelke smo dostavljali v vedno več zadrug in trgovin. Moj butik sploh ni bil več butik! Obrat v Medvodah je pokal po šivih in dosegli smo svojo maksimalno kapaciteto. Čas je bil za širitev. V maju 2024 smo najeli nov prostor v Škofji Loki, ki mu danes rečemo kar ”fabrka”. Novih 120m² delovnih površin nam je omogočilo, da še dodatno povečamo proizvodnjo in začnemo razvijati sub-brande, kot sta Ines freeze in Ines professional. Vse bolj sem se začela nagibati k B2B poslovnemu modelu, nikakor pa nisem želela, da bi na cedilu pustila vas – naše zveste stranke.
Lagala bi če napišem, da že od samega začetka nisem sanjala o butiku sredi Ljubljane …
Žal se nam to zaradi vrtoglavih najemnin nikakor ni izšlo. Ker nisem želela dvigati cen izdelkov sem to idejo opustila. No, tako sem vsaj mislila dokler se nam ni ponudila možnost predstavitve naših izdelkov na tržnici v BTCju. Na povabilo k projektu diši po domače smo se z vesleljem odzvali in predstavili naše izdelke. Odziv je bil precejšen in ”vajb” tržnice me je naravnost očaral. Rok je že naslednji dan najel prostor, ki je konec avgusta 2024 začel delovati kot Sladki butik Ines – Poslovalnica BTC. In to je na kratko naša zgodba o tem kako smo v enem letu prišli od ideje o butiku do mini glutenfree proizvodnje.