fbpx ...

MOKA
BREZ
GLUTENA

**Glutenfree moka ali moka brez glutena je vsaka moka, ki za razliko od klasičnih žitnih mok ne vsebuje glutena.

KAJ SPLOH JE GLUTEN?

Gluten je strukturna beljakovina, ki se nahaja v določenih žitih in posledično tudi v moki, ki jo iz teh žit pridobivamo. Gluten v moki deluje kot lepek, ki daje testu prožnost,  v stiku z vodo pa zgoščuje in tvori lepljivo maso. Zaradi teh lastnosti je moka z vsebnostjo glutena zelo dobrodošla pri peki, saj poleg tega da zadrži obliko in daje ”elastičnost” izdelku, pomaga podaljšati rok uporabe (kruh na primer, ne postane trd in se ne suši tako hitro kot pri uporabi moke brez glutena).
Gluten se primarno nahaja v pšenici, rž-u, ječmenu in ovesu, vendar je zelo pomembno omeniti, da lahko hitro pride do navzkrižne kombinacije tudi pri drugih žitih. Do takšne kontaminacije lahko pride že na polju, če žita brez glutena rastejo v neposredni bližini pšenice ali drugih omenjenih žit ali pa kasneje v postopku predelave.

KJE TIČI PROBLEM?

Večina svetovne populacije gluten normalno prebavlja, približno 12% pa trpi za celiakijo, glutensko intoleranco, ataksijo ali alergijo na pšenico.
Za te ljudi uživanje izdelkov iz prej omenjenih žit ali izdelkov, ki so morebiti kontaminirani ni mogoče in se zaradi tega zatekajo k alternativam. Težava alternativ je, da so običajno drage in nemalokrat nedostopne, predvsem pa jim primankuje hranilnih vrednostni in v primeru surovin, kot je na primer moka, vsestranske možnosti uporabe. 

Vse zgoraj naštete bolezni so kronične in za njih še ne poznamo zdravila. Prav zato je razvoj in izboljšanje alternativ izdelkov iz navadnih mok ključnega pomena in hkrati naša glavna misija.

NAŠA REŠITEV

NARAVNA MOKA BREZ GLUTENA

Kot proizvajalec brezglutenskih izdelkov smo kmalu po začetku svoje poslovne poti ugotovili, da je kvalitetno glutenfree moko po realni ceni in v zadostnih količinah v Sloveniji težko dobiti. Začeli smo raziskovati in testirati ter kmalu začeli mešati in pakirati svojo brezglutensko moko, ki je ustrazala našim potrebam. Kmalu je postala priljubljena tudi pri naših strankah in aktivno delamo na tem, da postane dostopna vsem.

NARAVNA

Vse naše moke brez glutena so certificirano organske in ne vsebujejo nobenih primesi ter nenaravnih surovin.
Na kratko – naša moka je PRAVA moka in ne le mašnica surovin, ki jo nadomestijo.

VARNA & TESTIRANA

Vse moke so certificirne in skrbno izbrane pri preverjenih dobaviteljih, ki se ukvarjajo izključno z proivodnjo brezglutenskih žit in mok. Poleg njihovih garancij ter certifikatov, vse moke še dodatno testiramo pri NZLOH in rezultate javno objavljajmo.

DOSTOPNA

Naša misija je, da vsem zagotovimo moko najvišje kakovosti po najnižji možni ceni. Bolezen ne izbira in varna hrana mora postati dostopna vsem, ne glede na fizično in socialno okolje.

NAŠE MEŠANICE MOK

BREZ GLUTENA

Zaradi neustreznosti moke na tržišču in nepopolnih rezultatov pri peki smo izdelali na videz preproste mešanice brezglutenskih mok.  V pravih razmerjih se v obeh mešanicah prepletajo zgolj 3 sestavine, ki poskrbijo, da našo moko lahko uporabljate kot odličen nadomestek pšenične moke – naša misija je, da vaši izdelki vedno uspejo in so enakega, polnega okusa kot tisti iz pšenične moke.

MEŠANICA GLUTERNFREE MOKE

PIŠKOTI & PECIVO

Mešanica za piškote in pecivo je zelo univerzalna mešanica brezglutenske moke in je zato primerna za vse sladke in slane recepte, ki ne vsebujejo kvasa.

Bela koruzna moka | Riževa moka | Psyllium +

3,50€ /kg

MEŠANICA GLUTERNFREE MOKE ZA

KVAŠENO TESTO

Mešanica za piškote kvašeno testo se zaradi večje vsebnosti psylliuma (indijski trpotec) dobro odziva na kvas in je zato primerna za peko kruha, pice in ostalih izdelkov, ki morajo vzhajati

Bela koruzna moka | Riževa moka | Psyllium husk +++

4,60€ /kg

ŽELIM
BREZPLAČNI
TESTER
MOKE

GLUTENFREE MEŠANICA MOK

PIŠKOTI & PECIVO

Mešanica za piškote in pecivo je zelo univerzalna mešanica brezglutenske moke in je zato primerna za vse sladke in slane recepte, ki ne vsebujejo kvasa.

Bela koruzna moka | Riževa moka |
Psyllium +

3,50€ /kg

GLUTERNFREE MEŠANICA MOKE ZA

KVAŠENO TESTO

Mešanica za piškote kvašeno testo se zaradi večje vsebnosti psylliuma (indijski trpotec) dobro odziva na kvas in je zato primerna za peko kruha, pice in ostalih izdelkov, ki morajo vzhajati

Bela koruzna moka | Riževa moka |
Psyllium +

4,60€ /kg

ČISTE MOKE
BREZ GLUTENA

ŽELIM
BREZPLAČNI
TESTER
MOKE

ČISTE MOKE
BREZ GLUTENA

GLUTERNFREE MOKA

100% RIŽEVA

Riževa moka vsebuje veliko ogljikovih hidratov in se uporablja za peko peciva, piškotov, cmokov in kruha ali pa kot zgoščevalec za juhe in omake. Zelo priljubljena je v vzhodnji kuhinji in je vsestransko uporabna samostojno ali v kombinaciji z drugimi mokami.

3,40€ /kg

GLUTERNFREE MOKA

100% AJDOVA

Ajdova moka je Slovencem dobro poznana in je izredno uporabna v vsaki kuhinji. Močan okus in aroma sta nam dobro poznanana v obliki žgancev popestrita pa lahko vse od kruha, do omak in celo sladic. Zaradi močnega okusa se običjano kombinira z drugimi mokami. 

3,70€ /kg

GLUTERNFREE MOKA

100% KORUZNA

Bela koruzna moka se izredno dobro obnese pri cvrtju, pripravi koruznih žgancev, tortilij in koruznega kruha. Dopušča veliko prostora za eksperimentiranje in se uporablja v kuhinjah južne Amerike. Je vsestransko uporabna samostojno ali v kombinaciji z drugimi mokami.

3,40€ /kg

DODATNE INFORMACIJE

OSTALE VRSTE GLUTENFREE MOK

V našem butiku se sicer držimo glutenfree mok, ki smo vam jih predstavili, saj so se s časom izkazale za nam najbolj uporabne. To pa nikakor ne pomeni, da so edine. Poleg zgoraj omenjenih obstajajo tudi druge, zanimive in izredno hranljive moke brez glutena, ki jih lahko uporabite pri svojih kuharskih eksperimentih.

Tudi sami redno eksperimentiramo in iščemo nove okuse in iskreno upamo, da boste v tem delu tudi sami našli navdih za ustvarjanje drugačnih brezglutenskih kreacij.

PROSENA MOKA

Prosena moka je naravno brez glutena, je blaga in ima rahlo oreščkast okus. Uporabite jo lahko v receptih za kruh in v receptih za mafine, palačinke in vaflje. Pri doziranju svetujemo previdnost, saj ob preveliki količini lahko naredi teksturo bjedi bolj grobo in pusti specifičen škrobnat okus.

MANDLJEVA MOKA

Mandljeva moka vsebuje veliko hranil in le malo hidratov kar jo naredi dobrodošlo v dietni in športni preharni. Po okusu spada med slajše moke, naravno brez glutena in je izredno uporabna pri peki sladic. Je tudi ena ključnih sestavin za izdelavo makronov.
Zasledili smo, da se v kombinaciji s koruzno moko dobro obnese tudi pri peki kruha.

LEČINA MOKA

Lečino moko pridobivamo iz rdeče, zelene ali rjave leče in ima, kot je značilno za stročnice visko vsebnost beljakovin. Ima nežno oreščkast okus in je uporabna tako samostojno kot v mešanici z drugimi mokami. Sicer je uporabna tudi pri peki sladic vendar jo bolj priporočamo za pripravo slanih jedi. Zelo dobrodošla je v naan kruhu, tortilijah ali pici, kjer odlično deluje kot alteranativa (ali spremljava) koruzni moki. 
Lečina moka se pogosto uporablja za peko beljakovinskega kruha.

VAS ZANIMA

VEČ IZDELKOV BREZ GLUTENA?

Moka brez glutena ni edini izdelek, ki ga je v naši speltni trgovini možno kupiti. Poleg surovin za peko so vam na voljo tudi naši izdelki. Trudimo se, da našo ponudbo povečujemo in jo karseda prilagodimo vam.